Diabeetiline neuropaatia – heterogeenne ja aladiagnoositud tüsistus - Rajasalu, Tarvo (Eesti Arst, 2009)
Diabeetiline neuropaatia on suhkurtõve klassikaline tüsistus, mis avaldub elu jooksul enamikul diabeetikutel. Kui neuropaatia kulgeb valusündroomiga, siis pöörduvad patsiendid abi saamiseks varakult, kuid suurel osal haigetest on neuropaatia sümptomaatika tagasihoidlik ja kahjustus diagnoositakse alles kaugtüsistuste, näiteks diabeetilise jala staadiumis. Artiklis on esitatud ülevaade diabeet i l ise neuropaat ia erinevate vormide kliinilisest pildist ja diferentsiaaldiagnoosist ning ravivõimalustest. Kuna kliinilisse kasutusse on jõudnud vaid üksikuid haiguse patogeneetilisi mehhanisme mõjutavaid ravimeid, siis jääb diabeetilise neuropaatia ja selle kaugtagajärgede ennetamise nurgakiviks tõhus diabeediravi ja patsientide nõustamine. Eesti Arst 2009; 88(11):742−747