Regionaalanesteesia ja analgeesia meetodid valuravis - Kaasik, Ain-Elmar; Sell, Andres (Eesti Arst, 2009)
Operatsioonijärgse valu ravi võimalused on viimastel aastatel oluliselt laienenud. Kasutusele on võetud mitmed uued analgeetikumid, uued ravimite manustamise meetodid, samuti on valuravile hakatud pöörama suuremat tähelepanu. Järjest enam on hakanud levima tasakaalustatud multimodaalse analgeesia metoodika. Kombineeritakse erinevaid analgeetikume ning neid manustatakse eri viisidel. Lokaalanesteetikumide ja opioidide manustamine epiduraalsele, subarahnoidaalsele, närvipõimikutesse, perifeersete närvide ümber või haavasisesi on valuravis osutunud tõhusaks meetodiks. Operatsioonijärgse valu kupeerimine vähendab oluliselt tüsistuste esinemissagedust ja kiirendab operatsioonitraumast taastumist. Eesti Arst 2009; 88(2):99−103