Kontaktdermatiit - Kaur, Sirje (Eesti Arst, 2010)
Kontaktdermatiit on sage arsti poole pöördumise põhjus (7–10% visiitidest dermatoloogi juurde), ja mis veelgi tähtsam, see moodustab keskmiselt 90% tööga seotud nahahaigustest. Kuigi kliiniliselt on kaks kontaktdermatiidi tüüpi vaevu eristatavad, on nende aluseks täiesti erinevad patogeneetilised mehhanismid. Ärritusehk lihtne kontaktdermatiit on naha mitteimmunoloogiline põletikureaktsioon, mis tekib ärritavate kemikaalide ja füüsikaliste tegurite otsese tsütotoksilise toime tõttu. Allergiline kontaktdermatiit on aga T-rakkude poolt vahendatud haigus ja hilist tüüpi immunoloogilise reaktsiooni prototüüp. Haiguste omavaheliseks eristamiseks kasutatakse epikutaanteste. Ravis on esikohal lokaalsed glükokortikosteroidid. Eesti Arst 2010; 89(4):260−266