Posterioorse reversiibelse entsefalopaatia sündroom (PRES): kirjanduse ülevaade ja kahe haigusjuhu kirjeldus - Lintrop, Mare; Talvik, Inga; Tolpats, Viive; Nellis, Georgi; Mikkel, Sirje; Padari, Helgi; Napa, Aita; Ilves, Pilvi (Eesti Arst, 2010)
3aastasel ägeda lümfoblastleukeemia ja 5aastasel osteomüeliidi ning septilise šokiga lapsel tekkisid põhihaiguse ravikuuri ajal teadvushäired ja krambid, mille põhjuseks oli posterioorse reversiibelse entsefalopaatia sündroom (PRES). PRES on tänapäeval sagenev tüsistus kriitiliselt haigete, eriti ägeda leukeemiaga laste induktsioonravil. Soodustavaks teguriks neurotoksilise seisundi väljakujunemisel võib olla arteriaalne hüpertensioon või neerupuudulikkus. Nüüdisaegsed neuroradioloogia meetodid võimaldavad kinnitada PRESi diagnoosi, välistada neuroloogilise leiu muid põhjusi, alustada õigeaegset ravi ja vältida pöördumatute ajukahjustuste väljakujunemist. Eesti Arst 2010; 89(3):191−199