Gripiviiruse epidemioloogia ja organismi immuunvastus - Järvelaid, Mari; Timmusk, Sirje (Eesti Arst, 2010)
Maailma Ter viseorganisatsioon kuulutas 11. juunil 2009. a välja uudse genoomiga sigadelt pärit A-gripi (H1N1) viirusnakkuse pandeemia kuuenda faasi. Pandeemiad tekivad siis, kui hakkab levima uus gripiviiruse alatüüp, mil le vastu inimestel puudub immuunsus. Gripp on piisknakkus ja grippi haigestumist mõjutavaks kolmeks olulisemaks teguriks on peremeesorganismi nakkusetekitajale immuunvastuse tsükliline kõikumine, viiruse keskkonnas püsimist ja levikut mõjutavad tegurid ning aastaaegadega seotud inimese käitumise muutused. Artikli eesmärk on kirjeldada gripiviirust nakkusetekitajana ja inimese organismi immuunvastust gripiviirusele. Eesti Arst 2010; 89(1):21−30