Reversiibel tserebraalne vasokonstriktsiooni sündroom. Ülevaade ja haigusjuhu kirjeldus - Sabre, Liis; Õunapuu, Anne; Braschinsky, Mark (Eesti Arst, 2011)
Reversiiblit tserebraalset vasokonstriktsiooni sündroomi (RTVS) iseloomustab tugev, sageli korduv äkkpeavalu, mis esineb koos epileptiliste krampide ja fokaalse neuroloogilise defitsiidiga või ilma nendeta. Radioloogiliselt esinevad ajuarterite mitmekoldelised segmentaalsed vasokonstriktsioonid, mis lahenevad spontaanselt 1–3 kuu jooksul. RTVS võib olla primaarne (idiopaatiline) või sekundaarne. RTVS on kliiniliselt oluline, sest haigestuvad enam noored naised ning komplikatsioonina võib tekkida isheemiline või hemorraagiline insult. Diferentsiaaldiagnostiliselt tuleb välistada subarahnoidaalne hemorraagia, vaskuliit, aju venoossete siinuste tromboos ja kaela arterite dissektsioon. Kuna puuduvad juhuslikustatud uuringud, põhinevad ravisoovitused ekspertide arvamusel ning avaldatud haigusjuhtudel. Tuleb vältida edasist võimalike haigust provotseerivate ravimite tarvitamist. Nimodipiin võib leevendada tugevat äkkpeavalu 48–72 tunni möödudes ravi algusest, kuid ei hoia ära hemorraagilisi ega isheemilisi komplikatsioone. Eesti Arst 2011; 90(11):529-533