Läkaköha nüüdisaegne diagnostika - Jõgi, Piia; Oona, Marje; Tamm, Eda; Lutsar, Irja (Eesti Arst, 2012)
Läkaköha täpne ja õigeaegne diagnoosimine on ka praegu väljakutse igale arstile, sest läkaköhavastane vaktsineerimine on oluliselt muutnud läkaköha epidemioloogiat ja sümptomatoloogiat. Seetõttu võib läkaköha teismelistel, täiskasvanutel ja vaktsineeritud lastel kulgeda ebatüüpiliselt vaid 1–2 nädalat kestva köhana. Seega peaks läkaköha diagnoos põhinema alati laboratoorsetel uuringutel. Bordetella pertussis’e isoleerimine ninaneelu materjali külvil ja/või PCRil (polümeraasahelreaktsioon) on väga tundlikud meetodid haiguse varases staadiumis. Seroloogilised meetodid sobivad enam läkaköha hiliseks diagnoosimiseks. Eesti Arst 2012; 91(1):19–25