Vähihaigestumus 15–44aastaste Eesti noorte hulgas ajavahemikul 1980–2009 - Jaal, Jana; Kase, Marju; Jõgi, Tõnu; Tammaru, Marika; Ojamaa, Kristiina; Mägi, Margit (Eesti Arst, 2014)
Kuigi vähktõbe peetakse eelkõige vanemate inimeste haiguseks, võivad pahaloomulised kasvajad (soliidtuumorid) esineda kõikides vanuserühmades, k.a lastel ja noortel täiskasvanutel. Eesti vähiregistri andmete (1980–2009) järgi haigestub igal aastal soliidtuumoritesse ligikaudu 350 noort vanuses 15–44 aastast. Noorte meeste sagedasemate vähipaikmete hulka kuuluvad munandivähk, maovähk ning aju pahaloomulised kasvajad. Noortel naistel moodustavad suure osa esmasjuhtudest rinnavähk, emakakaela- ja munasarjavähk. Lisaks eelnevatele kuuluvad nii Eesti noorte meeste kui ka naiste sagedamini esinevate soliidtuumorite hulka naha melanoom ja naha muud pahaloomulised kasvajad. Arvestades noorte vähihaigete suhteliselt suurt hulka ning vähi koguhaigestumuse kasvu, tuleb Eestis välja töötada meetmed noorte vähi ennetamiseks, vähktõve varajaseks avastamiseks ning haiguse ja sellega kaasnevate probleemide paremaks käsitluseks.Eesti Arst 2014; 93(7):369–373