Idiopaatiline intrakraniaalne hüpertensioon - Sinisalu , Väino (Eesti Arst, 2014)
Idiopaatilise intrakraniaalse hüpertensiooni (IIH) sündroomi iseloomustavad intrakraniaalse rõhu tõusule iseloomulikud sümptomid, kuid selle põhjuseks ei ole koljusisest mahtu suurendavad protsessid ega hüdrotsefaalia. Sagedamini haigestuvad ülekaalulised fertiilses eas naised. Peamisteks kaebusteks on peavalu, nägemishäired ja tinnitus. Uuringul ilmnevad paispapillid, nägemisteravuse halvenemine ja vaateväljade ahenemine. Kulg on suhteliselt healoomuline, raskematel juhtudel kujunevad püsivad nägemishäired. Ravi eesmärk on leevendada vaevusi ja säilitada nägemine. Medikamentidest on kasutusel süsinikanhüdraasi inhibiitorid (atsetasolamiid) ja topiramaat. Nägemishäirete progresseerumisel on soovitatavad liikvorit šuntivad operatsioonid.Eesti Arst 2014; 93(1):36–39