Reisijate vaktsineerimine: olulisus ja põhilised reisivaktsiinid - Kaivo, Marie; Raadik, Ere; Soodla, Pilleriin; Kõivumägi, Kadri (Eesti Arst, 2017)
Reisimine muutub kogu maailmas üha populaarsemaks. Kuna reisimisel välisriikidesse on suurenenud risk puutuda kokku nakkushaigustega, on konsulteerimine reisimeditsiini spetsialistiga olulisel kohal. Seda teevad aga vähem kui pooled võõrriiki sõitjatest. Artiklis on antud ülevaade patsientide reisieelse nõustamise olulisusest ja peamistest reisivaktsiinidest. Käsitletud on A- ja B-viirushepatiiti, grippi, kõhutüüfust, marutõbe, kollapalavikku, meningokokknakkust. Lühidalt on peatutud ka tulevikusuundadel nagu dengue-, ebola- ja zikaviirusvaktsiinid. Eesti Arst 2017; 96(4):219–226