Kerge biliaarse pankreatiidi nüüdisaegne käsitlus - Metsvaht, Hanna Kadri; Murruste, Marko (Eesti Arst, 2018)
Äge pankreatiit on sage seedetraktihaigus, mida esineb 13–45 juhtu 100 000 inimese kohta aastas. Üheks peamiseks põhjuseks on sapikivid, millest põhjustatud pankreatiiti nimetatakse ägedaks biliaarseks pankreatiidiks (ÄBP). Enamasti on biliaarne pankreatiit kerge kuluga ning tänapäeval soovitatakse raviks varast laparoskoopilist koletsüstektoomiat. Vaatamata ravisoovituste ja tõenduspõhise info olemasolule tehakse nende haigete ravis alusetute kartuste tõttu sageli soovitusi eiravaid valikuid. Artiklis on antud ülevaade ÄBP tõenduspõhisest ravitaktikast tänapäeval. Eesti Arst 2018; 97(7):361–367