Ägeda bakteriaalse rinosinusiidi tüsistused. Kirjanduse ülevaade - Chetverikova, Evgenia; Pai, Piibe; Müür, Romet; Saarts, Aet; Kasenõmm, Priit (Eesti Arst, 2020)
Äge bakteriaalne rinosinusiit (ÄBRS) on nina ja ninakõrvalurgete limaskesta põletik, mille puhul sümptomid püsivad tavaliselt paranemise märgita üle 10 päeva või ägenevad esialgse paranemise järel. ÄBRSi silmakoopa, koljusisese või luukoe haaratusega kulgevaid tüsistusi esineb harva, kuid need on potentsiaalselt eluohtlikud. ÄBRSi tüsistuste korral on vajalik infitseerunud paranasaalsiinuse kohene dreenimine, ravi alustamine antibiootikumidega ja põletikutekitaja tuvastamine. Tavaliselt on agressiivsema kuluga rinosinusiit seotud Streptococcus anginosus’e rühma mikroobide tekitatud infektsiooniga.