Kaldus diski sündroom bitemporaalse hemianopsia põhjusena - Harak, Kristel; Soomets, Seidi; Rebane, Reili (Eesti Arst, 2020)
Neurooftalmoloogi vastuvõtule suunati osalise bitemporaalse hemianopsiaga 32aastane naispatsient ajutuumori välistamiseks. Raske diagnoosi kahtlus oli patsiendile tekitanud märkimisväärset ärevust. Patsiendi oftalmoskoopilisel uurimisel leiti kaldus asetsusega nägemisnärvide diskid, silmapõhjade alumiste nasaalsete osade korioretinaalne atroofia ning silmapõhja veresoonte situs inversus – tunnused, mis on omased kaldus diski (ingl tilted disc) sündroomile. Kuigi selle arengulise eripära korral võib esineda bitemporaalset hemianopsiat, oli näidustatud patsiendi uurimine koljusiseste tumoroossete muutuste välistamiseks. Patsiendile tehtud magnetresonantstomograafilisel uuringul oli peaaju haigusliku leiuta, kuid ilmestusid asfäärilise kujuga silmamunad väljaulatuvate nasaalsete tagumiste osadega. Kaldus diski sündroom on silmapõhjade arenguline eripära, millega võib kaasneda bitemporaalne hemianopsia.