Traumaatiline diafragma ruptuur – haigusjuht ja kirjanduse ülevaade - Laas, Hanna Kadri; Viks, Dagny; Benno, Indrek; Laisaar, Tanel (Eesti Arst, 2020)
Diafragma ruptuur (DR) on harva esinev tömbi või terava trauma tagajärjel tekkinud potentsiaalselt eluohtlik vigastus, mille diagnoosimiseks kasutatakse peamiselt kompuutertomograafiat (KT) ja röntgeniülesvõtet. Suur osa DRidest jääb siiski algselt diagnoosimata. Üldjuhul on mittespetsiifilise ning tagasihoidliku sümptomatoloogia tõttu õige diagnoosi aluseks raske rindkere- ja ülakõhutraumaga patsiendi puhul DRi kahtlustamine. Sealhulgas on oluline arvestada trauma mehhanismi ning korraldada vajalikud uuringud. DR võib põhjustada diafragmasonga, mis tähendab kõhuõõneelundite sopistumist rindkereõõnde. Õigel ajal diagnoosimata DRi tagajärjel võivad tekkida sopistunud elundite pitsumine ning perforatsioon ja DR võib olla kaudne surmapõhjus. DRi ravi on alati kirurgiline ning hõlmab rindkereõõnde sopistunud elundite reponeerimist kõhuõõnde ja diafragma defekti sulgemist primaarselt või kunstmaterjaliga. Artiklis on käsitletud DRi haigusjuhtu koos asjakohase kirjanduse ülevaatega.