Tsentraalvenoosse rõhu interpretatsioon sepsisega intensiivravihaigetel - Reintam, Annika; O'Konnell, Nadežda; Jekimov, Hulda; Starkopf, Joel (Eesti Arst, 2004)
Südame eelkoormuse ja seeläbi kaudselt ka ringleva vere mahu hindamisel on aastakümneid lähtutud südame täitumisrõhkudest ehk tsentraalvenoossest rõhust (CVP) ning kopsuarteri kinnikiilumisrõhust. Viimasel aastakümnel tehtud uuringute käigus on selgunud, et südame täitumisrõhud ei anna küllaldast ülevaadet südame eelkoormusest ega ole heaks parameetriks infusioonravi juhtimisel. Eesmärgiga hinnata CVP kui eelkoormuse näitaja interpretatsioonivõimalusi uuriti arteriaalse vere hapnikusisalduse ja sissehingatava õhu hapnikukontsentratsiooni suhte sõltuvust CVPst ning väljahingamise lõpp-positiivse rõhu mõju CVP-le sepsisega intensiivravihaigetel. Leiti, et kõrgenenud CVP ei viita alati hüpervoleemiale ning sellest tingitud kopsufunktsiooni halvenemisele. Seetõttu tuleks CVP absoluutväärtuste kasutamisse infusioonravi juhtimise kriteeriumina suhtuda ettevaatusega.