Müofastsiaalne valu - Ivask, Oksana; Schmidt, Diana (Eesti Arst, 2020)
Müofastsiaalne valu on laialdaselt levinud seisund, mille sümptomid on seotud skeletilihastes tekkivate päästikpunktidega. Selle kompleksse häire etioloogias osalevad mitmed tegurid nagu trauma, lihaste ülekoormus ja mehaanilised tegurid. Selle teket soodustavad depressioon, ärevus, unehäired, suitsetamine ja mitmed kroonilised haigused. Müofastsiaalne valu olulisemad tunnused on palpeeritava pinges lihaskiudude kogumi, lihase hüpersensitiivse punkti ja kiirguva valu olemasolu. Patsiendi informeerimine sellise valu olemusest ja riskiteguritest ning motiveerimine lihaseharjutusi sooritama on müofastsiaalse valu ravi vundament. Kombinatsioonis eelnevatega võib kasutada farmakoteraapiat, lokaalset nõelravi ja massaaži. Intensiivselt uuritakse madala sagedusega laserravi mõjusust müofastsiaalse valu ravis.