Antibiootikumide kasutamine ja antimikroobne resistentsus COVID-19-pandeemia ajajärgul - Allas, Ülar; Telling, Kaidi; Tenson, Tanel (Eesti Arst, 2021)
COVID-19-st põhjustatud hingamisraskustega patsientidele määratakse sageli antibiootikumravi. Ometigi kinnitavad nüüdseks kogunenud andmed, et COVID-19-ga kaasnevate respiratoorsete haigusnähtude põhjustaja on üksnes harva bakteriaalne või fungaalne sekundaarinfektsioon. Mõnedes haiglates on COVID-19 raviks kasutatud asitromütsiini, ehkki selleks puudub praeguse seisuga teaduslik alus. Kuna antibiootikumravi määratakse sageli ja ilma tegeliku vajaduseta, on paljud teadlased väljendanud muret, et COVID-19-pandeemia võimendab antimikroobse resistentsuse (AMR) üleilmset levikut. AMRi levikut mõjutavaks lisateguriks on maailmas järsult suurenenud biotsiidide kasutamine. Antibiootikumide ebavajaliku kasutamise vähendamiseks ja AMRi leviku ohjeldamiseks tuleb COVID-19-patsientide ravis lähtuda antibiootikumide vastutustundliku kasutamise põhimõtetest.