Pika operatsiooni järgne terve jala kompartmentsündroom mõlemal säärel - Stroo, Kaie; Uba, Kerli; Elmet, Katrin (Eesti Arst, 2021)
Operatsiooniaegsed asendikahjustused on siiani pälvinud ohtlikult vähe tähelepanu. Eestis ei ole ülevaadet nende esinemissagedusest ning puuduvad selged ennetavad meetmed. Siinse haigusjuhu kirjelduse eesmärk on pöörata tähelepanu patsiendi operatsiooniaegse positsioneerimise temaatikale, et raviasutustes mõeldaks rohkem nii positsioneerimistüsistuste vältimisele kui ka juba tekkinud tüsistuste diagnoosimisele ja ravile. Terve jala suletusrõhu ehk kompartmentsündroomiks nimetatakse survesündroomi teket eelnevalt vigastamata jäsemes (well leg compartment syndrome). Tegemist on haruldase, kuid raske pikaaegsest operatsiooniasendist tingitud kahjustusega. Diagnoos on kliiniline ning õigeaegne fastsiotoomia hoiab ära eluohtlike tüsistuse tekke. Kirjeldatud 47aastasel naispatsiendil tekkis pärast 9 tundi kestnud operatsiooni mõlema sääre kompartmentsündroom, mis vajas kirurgilist ravi.