Implanteeritavate südameaparaatide kaug-kodujälgimine - Umov, Nikita (Eesti Arst, 2022)
Implanteeritavate südameaparaatidega patsientide ja sellega kaasnevate ambulatoorsete visiitide hulk suureneb. Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia areng on võimaldanud luua implanteeritud südameaparaatide reaalajas jälgimiseks kaug-kodujälgimise süsteemi, mis vähendab ambulatoorsete visiitide vajadust ja võimaldab kliiniliselt olulisi südame rütmihäireid varakult tuvastada ning ravida. Selle tulemusena vähenevad haiglateenuse vajadus ja kulud. Kaug-kodujälgimine suurendab patsiendi terviseseisundiga seotud turvatunnet ning vähendab haiglavisiidist tulenevat ajalist ja rahalist kulu. Eduka kaug-kodujälgimissüsteemi ülesseadmine eeldab muutust tervishoiuteenuse rahastamismudelis ning tekitab vajaduse uute oskustega personali – eelkõige rütmihäiretele spetsialiseerunud õdede – järele, kelle abil toimub iga päev sadade edastatavate teavituste esmane analüüs ja patsientide nõustamine.