Uni ja immuunsus - Krigul, Adeele-Ann; Uibo, Raivo (Eesti Arst, 2023)
Une ja immuunsuse vahel esineb kahesuunaline seos – une häirumine mõjutab immuunvastust ning häired immuunsuses mõjutavad und. Lühiajalised organismi ohustavad tegurid, nagu viirusega kokkupuude või äge unepuudus, viivad uneaja pikenemiseni. Seevastu pikaajaline kokkupuude ohuteguriga viib unerütmi ja põletikulise seisundi häirumiseni. Une ja immuunsuse vahelises seoses on oluline roll põletikulistel tsütokiinidel, prostaglandiinidel ja C-reaktiivsel valgul. Erinevate krooniliste infektsioonide, põletikuliste haiguste ja kasvajate uuringud on kinnitanud unekvaliteedi halvenemise ja põletikumarkerite vahelist seost.