Südame vasakute juhteteede stimulatsioon: bradükardia ravi uus meetod - Heinsar, Silver; Briš, Artjom; Voitk, Jüri; Kampus, Priit (Eesti Arst, 2025)
Südamestimulaatori paigaldamine on asendamatu ravimeetod bradükardiaga patsientide ravis ja selle kasutus on viimase kümne aastaga Euroopa Kardioloogide Seltsi liikmesriikides suurenenud ligi 20%. Traditsiooniliselt kasutatava parema vatsakese stimulatsiooniga kaasneb sageli elektromehaaniline sünkronisatsioonihäire, mis võib tingida südamepuudulikkuse kujunemise ja/või süvenemise. Hisi kimbu vasaku sääre piirkonna stimulatsioon (left bundle branch area pacing – LBBAP) on uudne ning praktikas maailmas kõige kiiremini populaarsust koguv meetod, mille eesmärk on pakkuda Hisi kimbu vasakute juhteteede kaudu palju füsioloogilisemat kardiostimulatsiooni, ennetades seeläbi südamepuudulikkuse arengut. Kuigi esialgsed kliinilised uuringud on kinnitanud selle metoodika tõhusust ja ohutust, on suuremahulised kliinilised uuringud veel pooleli. Eestis alustasid autorid LBBAP meetodil stimulaatorite paigaldamisega 2023. a märtsis ja aasta jooksul on see meetod jõudnud meie igapäevasesse kliinilisse praktikasse.