Endotrahheaalse intubatsiooni järgne iatrogeenne trahhea ruptuur. Haigusjuhu kirjeldus - Kriiska, Ragnar; Vanakesa, Tõnu (Eesti Arst, 2025)
Iatrogeenne trahhea ruptuur on harva esinev vigastus, mis võib tekkida endotrahheaalse intubatsiooni, perkutaanse trahheostoomia või kaela piirkonna kirurgilise ravi tüsistusena. Selle äratundmiseks on esmatähtis osata seda kahtlustada iseloomulike sümptomite ja anamneesi korral. Diagnoosimine põhineb radioloogilisel ja endoskoopilisel leiul. Ravi võib olla nii konservatiivne, endoskoopiline kui ka kirurgiline, valik sõltub eelkõige vigastuse iseloomust, patsiendi seisundist ja raviasutuse kogemustest. Iatrogeense trahhea ruptuuri õigeaegne äratundmine ja ravi kohene alustamine aitab vältida potentsiaalselt eluohtlike tüsistuste tekkimist. Haigusjuhu kirjelduses on käsitletud endotrahheaalse intubatsiooni järgse trahhea ruptuuri juhtu, kus 68aastase patsiendi erakorraline endotrahheaalne intubatsioon tüsistus trahhea ulatusliku vigastusega, mida raviti kirurgiliselt.