Transfusioonmeditsiiniga seotud uudiseid Põhja-Eesti Regionaalhaiglast - Kullaste, Riin; Vadi, Ene (Eesti Arst, 2025)
Transfusioonmeditsiin on inimverest tehtud ravimite valmistamist ja kasutamist käsitlev meditsiiniharu. Verekeskused on doonorivere kogumise kohana tihti meedia fookuses, kuna teavitamine ja avalik tähelepanu on hädavajalikud, et tagada piisav arv doonorikülastusi haiglate igapäevaseks verega varustamiseks. Transfusioonimeditsiini haiglaseinte vahele jääv osa on kajastust leidnud vähem. Põhja-Eesti Regionaalhaiglas (PERH) on selles valdkonnas olnud viimasel ajal muudatusi, mis võiks olla huvipakkuvad ja kasulikud kolleegidele ka teistes haiglates. Kasutusele on võetud madala isoaglutiniinide A1 IgM ja B IgM tiitriga (edaspidi madala anti-A ja anti-B tiitriga) 0-grupi RhD-positiivne täisveri, vereülekandemääruste uuendamisest lähtudes on muudetud töökorraldust, valminud ja hästi on vastu võetud vereülekandealane e-õpe arstidele ning esimesed edusammud on ette näidata nii doonorite kui ka patsientide oma vere säästlikul kasutamisel.