Arst on hea haiguste ennetaja - Aaviksoo, Ain (Eesti Arst, 2003)
Mis on haiguste ennetamine? Haiguste ennetamine kõlab eesti keeles ilmselt paljude arstide jaoks kontekstivälisena, sest räägib millestki, mis kuulub aega enne seda, kui patsient oma terviseprobleemiga arsti juurde jõuab. Kui haigus ennetatud, siis pole ju arsti vajagi! Selline arusaam sobib hästi hierarhilisse tervishoiusüsteemi, kus kõige all on patsientja tema järel aste-astmelt velsker ja jaoskonnaarst kuni tippkirurgini välja. Tänapäeval toimivad edukalt aga tervishoiusüsteemid, mis on pigem integreeritud kuihierarhilised. Lõpptulemuse – terve inimese saavutamiseks on samavõrd olulised nii südamekirurgi, dietoloogi, perearsti kui ka perekonnaliikmete ja sageli ka sotsiaaltöötaja ning mitmete teiste oskused.