Nikkel – võimas kontaktallergeen - Eisen, Maigi; Kaur, Sirje (Eesti Arst, 2003)
Inimene puutub iga päev kokku nikliga, mis on tugev bioloogiline sensibiliseerija. Niklit sisaldavad kellarihmad, ehted, prilliraamid ja laialt levinud metallist rõivalisandid, mis põhjustavad tundlikel inimestel allergilist kontaktdermatiiti. Nikkel on Eesti rahvastiku hulgas kõige enam levinud kontaktallergeen. Artiklis on käsitletud nikli leidumist, sensibiliseerumise põhjuseid, allergilise kontaktdermatiidi kujunemist ning oksüdatiivse stressi ulatust dermatiidihaigete nahas sõltuvalt nahapõletiku kestusest. Eesti Arst 2003; 82 (2): 485–488