Psoriaatilise artriidi esinemisest psoriaasi korral - Elberg, Elle; Gekk, Karolina; Kisseljova, Natalja; Kallikorm, Riina (Eesti Arst, 2003)
Psoriaas (Ps) on põletikuline, geneetilise eelsoodumusega ja kroonilise kuluga dermatoos, mille puhul etendavad olulist osa haigust soodustavad/provotseerivad tegurid ning immunoloogilised protsessid (1, 2). Psoriaatiline artriit (PsA) on psoriaasiga assotsieeruv artriit, mis kuulub spondüloartropaatiate hulka (2, 3). 70%-l psoriaasihaigetest ilmneb artriit alles aastaid pärast nahakahjustuse vallandumist ning1/10-l haigetest ägenevad ühel ajal nii nahanähud kui ka artriit. Artriidi vallandumine psoriaasi korral viib sageli invaliidsuse kujunemiseni ning selle vältimiseks on vajalik pidev süsteemne ravi (2).