Praktiseerimisjuhised – pigem vahend kvaliteedi parandamiseks kui relv arstide vastu - Lember, Margus (Eesti Arst, 2003)
Ravi- ja diagnostikajuhiste loomine maailmas on olnud viimastel aastatel ülimalt hoogne. Medline’i otsing “practice guideline” publikatsioonitüübina annab 6895 nimetust, neist umbes pooled on ilmunud viimase viie aasta jooksul. Sama märksõna kasutamisel otsingus kõigi publikatsioonitüüpide alusel leiab koguni 26 155 viidet. Praktiseerivale arstile on sellise hulga juhendite seas orienteerumine raske ja ebaotstarbekas, seetõttu koostatakse igas paikkonnas ka oma juhendeid. Üha suureneva juhiste arvuga kaasneb samal ajal üha enam teavet ka selle kohta, et juhiste rakendamise ja sellest loodetava parema ravitulemuse ootused ei ole alati õigustatud ning esialgne vaimustus hakkab raugema.