Kopsu hiiglaslik ehhinokokiline tsüst - Arro, Andrus; Loit, Helle-Mai; Lapidus, Natalia (Eesti Arst, 2004)
Ehhinokokoos (echinococcosis) on tänapäevani oluline tervishoiuprobleem. Haigus esineb endeemiliselt arenenud loomakasvatuspiirkondades kogu maailmas ja seda põhjustab parasiit Echinococcus granulosus, Echinococcus vogeli või Echinococcus multilocularis. Ehhinokokoosi korral tekivad elundites ühe- või mitmekambrilised põistangud ehk tsüstid. Kõige sagedamini paiknevad tsüstid maksas ja/või kopsus. Tsüstid suurenevad pikkamööda ja võivad saavutada 15–20 cm läbimõõdu. Haigus progresseerub väga aeglaselt ja selle diagnoosimine on keeruline. Parimaks on osutunud kirurgiline ravi. Eesti Arst 2004; 83 (12): 839–842