SARS – uus emergeerunud viirusnakkus - Subi, Kiira (Eesti Arst, 2004)
SARS (severe acute respiratory syndrome) on tõsiselt kulgev äge respiratoorne viirusnakkus, mille tekitajaks on uut tüüpi koronaviirus SARS-CoV. SARSi inkubatsiooniperiood kestab 2–16 päeva. Haigus algab järsku kõrge palaviku, külmavärinate, peavalu, nohu ja kurguvaluga, võib tekkida oksendus, kõhuvalu ja -lahtisus ning kiiresti areneb pneumoonia koos vastavate sümptomitega. Haigus levib piisknakkuse teel ja haigestuvad eeskätt vanemad inimesed (üle 65 a). Et SARS-CoV on tundlik harilike desinfitseerimisvahendite ja kuumutamise suhtes, siis on tavaliste nakkustõrjemeetmete aktiivsel rakendamisel võimalik SARSi levikut pidurdada. Spetsiifiline ravi puudub, ka tõhusat vaktsiini pole siiani suudetud saada.