Tsitrullineeritud peptiidi vastased antikehad reumatoidartriidi diagnostikas - Suigom , Mare (Eesti Arst, 2004)
Reumatoidartriit on krooniline süsteemne põletikuline haigus, mis haarab peamiselt liigeseid ja võib viia nende destruktsioonini. Haiguse seroloogiline diagnostika on siiani olnud piiratud ja mittespetsiifiline. Kuna nüüdisaegse reumatoidartriidi ravi põhimõtteks on võimalikult varajane agressiivne ravi haiguse algstaadiumis, siis on suure spetsiifilisusega diagnostiliste testide kasutuselevõtt väga vajalik. Artiklis on käsitletud tsüklilise tsitrullineeritud peptiidi vastaste antikehade olemust, määramise metoodikat ning nende tähtsust reumatoidartriidi seroloogilises diagnostikas ja haiguse kulu hindamisel. Eesti Arst 2004; 83 (6): 388–392