Spontaanne pneumotooraks: tekkepõhjused ja diagnostika - Laisaar, Tanel (Eesti Arst, 2005)
Pneumotooraksiks nimetatakse õhu leidumist pleuraõõnes. Spontaanne pneumotooraks tekib iseeneslikult ning see jaotatakse primaarseks ja sekundaarseks. Primaarne spontaanne pneumotooraks esineb noortel, sagedamini meesterahvastel ja on tihti seotud suitsetamisega. Võimalikuks tekkepõhjuseks on kopsus leiduvad suuremad või väiksemad bullad (põiendid).Eesti Arst 2005; 84 (8): 542–548