Uneaegsed hingamishäired ja hormoonid - Saaresranta, Tarja (Eesti Arst, 2005)
Uneaegsed hingamishäired (UHH) kujutavad endast süsteemset seisundit, mis põhjustab organismis endokriinseid ja metaboolseid muutusi. Järjest enam saadakse tõendeid selle kohta, et UHHd tekitavad muutusi erinevate hormoonide sekretsioonis ja vere kontsentratsioonitasemes, samuti võivad erinevad endokriinsed muutused ja hormoonravi kutsuda esile, süvendada või kergendada UHHd. Enamik teabest hormoonide ja UHHde koostoime kohta pärineb uuringutest, kus on kasutatud nasaalset positiivse õhuvoolu surve (CPAP) ravi, mis on kerge kuni raske obstruktiivse uneapnoe sündroomi valikraviks. Hormoonide ja hingamise seoste parem tundmaõppimine aitab avada uusi suundi UHHde ning nende süsteemsete tagajärgede ärahoidmisel, leevendamisel ja ravistrateegiate väljatöötamisel. Eesti Arst 2005; 84 (7): 488–496