Epidemioloogiline ülevaade malaariasse haigestumisest - Epštein, Jevgenia; Järvelaid, Mari (Eesti Arst, 2005)
Kui aastal 1955 tundus, et malaaria on likvideeritud, siis nüüd, pool sajandit hiljem, on malaaria jälle kõige levinum ja potentsiaalselt surmav parasitaarne haigus. Haigusest on eriti ohustatud troopilisi maid külastavad turistid. Malaaria tekitajaks on algloom Plasmodium. Inimese malaariat põhjustavad plasmoodiumi neli liiki: P. falciparum, P. vivax, P. ovale ja P. malariae ning neid levitab emane hallasääsk, kes nakatub haige verd imedes. Lisaks nakatumisele endeemiliste piirkondade külastamise ajal on potentsiaalne risk olemas kohalikku ja lennujaama-malaariasse nakatumiseks. Nii on kohaliku malaaria esinemine sobivate klimaatiliste tingimuste korral võimalik ka Eestis. Aastatel 1945–1949 registreeriti Eestis 211 malaaria haigusjuhtu. Viimane Eestis nakatunud haige registreeriti 1991. a, kaks viimast surmaga lõppenud malaariajuhtu registreeriti 1995. aastal.Eesti Arst 2005; 84 (1): 25-30