Sarkoidoos – olemus, diagnostika ja ravi - Altraja, Alan; Püttsepp, Enn (Eesti Arst, 2006)
Sarkoidoos on ebaselge etioloogiaga multisüsteemne granulomatoosne haigus, mis esineb sagedamini noortel ja keskeas täiskasvanutel. Haiguse sagedasemateks avaldusvormideks on mõlemapoolne kopsuväratite piirkonna lümfadenopaatia, kopsude infiltraadid ning silmade ja naha haaratus. Teiste elundisüsteemide haigestumine esineb suhteliselt harva. Selline haiguse üldiseloomustus, vastu võetud Kyoto maailmakongressil 1991. aastal, kehtib tänase päevani ning seda on aktsepteerinud ATS (The American Thoracic Society), ERS (The European Respiratory Society) ja WASOG (World Association of Sarcoidosis and Other Granulomatous Disorders) (1). Artiklis käsitletakse sarkoidoosi etiopatogeneesi, kliinilist pilti, diagnoosimist ja ravi.Eesti Arst 2006; 85 (7): 460–474