Ortodontilisest ravist tingitud juureresorptsioon - Jagomägi, Triin; Nigul, Kirsten (Eesti Arst, 2006)
Põletikuline apikaalne juureresorptsioon on ortodontilise ravi vältimatu kõrvaltoime. Enamikul juhtudel resorbeerub minimaalne osa hambajuure tipust, harvem tekib ulatuslik resorptsioon. Resorptsiooniprotsessi uurimine on komplitseeritud, sest individuaalne varieeruvus on suur ning raskeid juhtumeid on vähe. Paljude võimalike etioloogiliste tegurite hulgas peetakse ulatusliku resorptsiooni peamiseks põhjuseks geneetilist eelsoodumust. Käes olevas artiklis antakse ülevaade ortodontilise ravi taga järjel tekkivast juure resorptsioonist ning abinõudest juureresorptsiooni vähendamiseks. Eesti Arst 2006; 85 (4): 318–322