Aju venoossete siinuste tromboos - Asser, Andres; Rallmann, Karin; Braschinsky, Mark; Vibo, Riina; Tomberg, Tiiu (Eesti Arst, 2007)
Aju venoossed siinused on kõvakelme lestmete vahel moodustunud urked, mis koguvad verd suuraju veenidest ja suubuvad sisemisse kägiveeni. Venoossed siinused võivad tromboseeruda erinevatel lokaalsetel ja süsteemsetel põhjustel, kusjuures haigus võib avalduda äärmiselt heterogeense kliinilise sümptomaatikaga. Siinustromboosi diagnoosihüpotees vajab tõestust radioloogiliste uuringute abil ja õigeaegse diagnoosimise korral saab siinustromboosi edukalt ravida üle 90%-l juhtudest. Artiklis käsitletakse siinustromboosi kliinilist pilti, diagnoosimist ja ravi ning esitatakse andmed TÜ Kliinikumi neuroloogiaosakonnas ravitud juhtude kohta. Eesti Arst 2007; 86 (12): 897–902