Uus raamat „20 aastat Helicobacter pylori uuringuid Eestis“ - Maaroos, Heidi-Ingrid (Eesti Arst, 2007)
Viimast aastakümnete üheks tähelepanuväärsemaks ning kiiresti kliinilises praktikas kasutamist leidnud teadussaavutuseks on Nobeli auhinnaga pärjatud Barry Marshalli ja Robin Warreni (Austraalia) avastus Helicobacter pylori osatähtsusest sagedaste maohaiguste – gastriidi, mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandi ja maovähi – tekkes. Helicobacter pylori tunnistamine sagedaste maohaiguste peamiseks etioloogiliseks teguriks muutis täielikult nende haiguste ravi põhimõtteid ning andis võimaluse seni kroonilise kuluga haiguste edukaks raviks ja ennetamiseks. Lisaks suurele kliinilisele tähtsusele on Helicobacter pylori uuringud liitnud koostööks erinevaid baasteaduste valdkondi (immunoloogid, mikrobioloogid, molekulaarbioloogid, patoloogid) ja kliinilise meditsiini erialasid. Helicobacter pylori uurimiseks on loodud riikide ja erialade vahelised koostöörühmad. Eesti Arst 2007; 86 (11): 858