Koensüümi Q10 mõju kardiopulmonaalsele reservile ja oksüdatiivse stressi näitajatele südamepuudulikkusega haigetel varases taastusravis - Veraksitš, Alar; Lukmann, Aet; Maaroos, Jaak; Zilmer, Kersti; Ojamaa, Maie; Zilmer, Mihkel; Kuus, Reeni; Vihalemm, Tiiu (Eesti Arst, 2007)
Koensüümi Q10 olulisemaks biokeemiliseks funktsiooniks on energia sidumine raku mitokondrites. Vastandlikud on seisukohad koensüümi Q10 kui toidulisandi kasutamise suhtes krooniliste haiguste, sh südamepuudulikkusega haigete kompleksses taastusravis. Artiklis käsitletakse koensüümi Q10 mõju kardiopulmonaalse reservi ja oksüdatiivse stressi näitajatele varases taastusravis NYHA II–III klassi kuuluvatele patsientidele 2–4 nädalat pärast müokardi revaskulariseerimist. Koensüüm Q10 mõjutas patsientide kardiopulmonaalset funktsionaalset reservi positiivselt, mistõttu on selle kasutamine väljendunud südamepuudulikkusega haigete taastusravis põhjendatud. Eesti Arst 2007; 86 (10): 714–718