Raynaud’ fenomen - Kannel, Karin (Eesti Arst, 2007)
Raynaud’ fenomen on temperatuurimuutustele tundlikel inimestel esinev episoodiline vasospasmist tingitud ebamugavustunne ja nahavärvuse muutus sõrmede ning varvaste piirkonnas. Primaarne Raynaud’ fenomen on üldjuhul healoomulise kuluga ning enamikul juhtudel diagnoositav anamneesi alusel. Sekundaarne Raynaud’ fenomen, mis kaasneb kõige sagedamini süsteemsete sidekoehaigustega, on aga tõsisema prognoosiga ning õigeaegne diagnoos võimaldab ravi alustamist enne tõsisemate tüsistuste väljakujunemist. Süsteemsete sidekoehaiguste välistamiseks on olulisel kohal autoantikehade määramine, väikeste perifeersete veresoonte seisundi hindamiseks kasutatakse kapillaroskoopiat. Medikamentoosne ravi annab paremaid tulemusi primaarse Raynaud’ fenomeni puhul. Eesti Arst 2007; 86 (10): 745–749