85 aastat Eesti Arsti - Kaasik, Ain-Elmar (Eesti Arst, 2007)
Aastatel 1880–1890 lõpetas Tartu Ülikooli arstiteaduskonna vähemalt 14 eestlast, teiste seas Peeter Hellat (dr. med. 1888) ja Hendrik Koppel (dr. med. 1891). P. Hellat siirdus küll peatselt Peterburi, kuid koos H. Koppeliga said nad eesti arstide seltsi loomise mõtte algatajateks. 1903. a hakkas H. Koppeli toimetamisel Tartus ilmuma ajakiri Tervis, mille ümber koondus veel mitmeid eestlastest arste. Eesti arstide organiseerumine oli 20. sajandi alguskümnendil pidevalt päevakorral ka Tallinnas. Siiski saadi kubermanguvalitsuselt alles 1912. a jaatav vastus tingimusel, et seltsi nimes ei oleks sõna “Eesti”. Eesti Arst 2007; 86(9):611-613