Ultraheliuuring kontrastainega – suure tulevikuga kuvamismeetod - Ilves, Pilvi (Eesti Arst, 2007)
Intravenoosse kontrastaine kasutamine ultraheliuuringul on viimastel aastatel maailmas laialt levinud meetod parenhümatoossete elundite uurimisel. Kontrastainega ultraheliuuring on kliinilises kasutuses eeskätt maksakollete diferentsiaaldiagnostikas, et eristada hea- ja pahaloomulisi koldelisi muutusi. Maksa metastaaside diagnostikas suurendab kontrastaine kasutamine ultraheliuuringu sensitiivsust ja spetsiifilisust võrreldavaks kontrastainega kompuutertomograafia (KT) ja magnetresonantstomograafia (MRT) uuringutega. Suunatud kontrastainega ultraheliuuring on suure potentsiaaliga molekulaarkuvamise meetod, kus kontrastaine mikromullikesi saab kasutada põletiku- ja kasvajarakkude kujutamisel, geenivektorite ja ravimite transportijana. Eesti Arst 2007; 86 (9): 651-658