Äge ussripikupõletik: esinemine ja diagnoosimine Tartus - Väli, Toomas (Eesti Arst, 2007)
Viimase 30 aastaga on ägeda ussripikupõletiku esinemissagedus Tartus oluliselt vähenenud, kuid tüsistuste osakaal on jäänud endiseks. Varase kliinilise diagnostika raskuste ja ägeda ussripiku põletiku manifesteerumisega kaasnevate tüsistuste tõttu on meil iga neljas eemaldatud ussripik põletiku tunnusteta ja iga seitsmes perforeerunud. Haiguse tüüpilise kulu korral ei võimalda objektiivne leid kirurgil eksida. Haiguse ebatüüpilise kulu korral on enam abi C-reaktiivse valgu kvantitatiivsest määramisest ja ultraheli -uuringust. Ussripikupõletiku manifesteerumisega kaasnevate tüsistuste vähendamiseks tuleb iga üle 6 tunni kestva kõhuvalu korral mõelda ka ägeda ussripikupõletiku võimalusele. Eesti Arst 2007; 86 (6): 394–399