Põletikulise soolehaiguse soolevälised ilmingud - Kull, Karin (Eesti Arst, 2007)
Kuni 40%-l haavandilise koliidi ja Crohni tõve patsientidest kaasuvad haigusega soolevälised ilmingud, mida võib jagada kolme suurde rühma: soolehaiguse aktiivsusega seotud (nt perifeerne artriit, episkleriit, iriit, aftoosne stomatiit), soolehaiguse tüsistusena tekkinud (nt neerukivitõbi, urotrakti infektsioonid, malabsorptsiooni sündroom, sapikivitõbi) ning soolehaiguse aktiivsusest sõltumatu kuluga (nt anküloseeriv spondüliit, sakroiliit). Oma kaebustest tulenevalt võivad patsiendid pöörduda väga erinevate erialade arstide poole, mistõttu on oluline sooleväliste haigusnähtude äratundmine ning nende diagnostika- ja ravivõimaluste rakendamine. Eesti Arst 2007; 86 (6): 411–415