Gastroösofageaalne reflukshaigus: ülediagnoosimisest ravimiresistentsuseni (Eesti Arst, 2007)
Reflukshaigus on viimasel ajal kujunenud moehaiguseks. Üha sagedamini suunatakse gastroenteroloogi vastuvõtule patsiente, kelle peamiseks vaevuseks on köha, hääle probleemid, limaeritus kurku. Kõigil neil on perearsti töödiagnoosiks reflukshaigus, paljudel neist on proovitud vaevusi leevendada prootonpumbainhibiitoritega (PPI), kuid olulise eduta. Sageli on patsienti eelnevalt konsulteerinud ka kõrva-nina-kurguarst või pulmonoloog, leidmata oma eriala spetsiifikasse kuuluvat haigust. Kas küsimus on siis selles, et reflukshaigust diagnoositakse sagedamini, kui peaks, või on siiski tegemist reflukshaigusega, mis ei allu ravimitele, seega ravimiresistentse reflukshaigusega? Eesti Arst 2007; 86 (6): 407–410