Neonataalne hemokromatoos ei osutunud fataalseks haiguseks - Ormisson, Anne; Padari, Helgi; Mägi, Marja-Liis; Salundi, Urve (Eesti Arst, 2007)
Neonataalne hemokromotoos on harva esinev halva prognoosiga raualadestushaigus. Raua ladestumine loote organismi algab umbes 24. rasedusnädalal. Rasedus võib sel puhul lõppeda loote surma, enneaegsuse või arengupeetusega. Edasine haiguse kulg on progresseeruv ja lõpeb sageli surmaga. Nüüdisaegse meditsiini kasutuses ei ole võimalusi haiguse avastamiseks looteeas. Vastsündinul avaldub haigus hemor-raagilise ja raske maksa puudulikkuse sündroomina. Haiguse etioloogia ei ole lõplikult selge. Haiguse mõõduka väljendusastme korral võib ravi, mis on suunatud liigse raua eemaldamisele organismist, ja antioksüdantravi osutuda tulemuslikuks. Samuti võib maksa siirdamine olla tõhus ravimeetod. Eesti Arst 2007; 86 (5): 354–358