Tugeva äkkpeavalu diferentsiaaldiagnoos - Braschinsky, Mark; Haldre, Sulev; Brin, Viktor (Eesti Arst, 2007)
Tugev äkkpeavalu (TÄP) on peavalu, mis algab järsku ning on maksimaalselt tugev just peavalu esimestel hetkedel. Sekundaarne TÄP võib osutuda mitme eluohtliku ajuhaiguse esmaseks ning paljudel juhtudel ka ainsaks sümptomiks, näiteks subarahnoidaalne hemorraagia, hoiatav peavalu, tserebraalne venoosne siinustromboos, kaela arterite dissektsioon, spontaanne koljusisene hüpotensioon, hüpofüüsi apopleksia, isheemiline insult, äge hüpertensiivne kriis jt harvemad põhjused. Visualiseerivate uurimismeetodite kasutamine TÄPi diagnostikas on obligatoorne. Primaarset TÄPi saab diagnoosida olukorras, kui esineb sündroomile omane tüüpiline peavalu, kuid uuringute tulemusena (visualiseerivad, laboratoorsed) puuduvad seda põhjustada võivad orgaanilised seisundid. Eesti Arst 2007; 86 (4): 262–265