Tsöliaakia – kliiniline kameeleon - Ress, Krista; Uibo, Oivi (Eesti Arst, 2007)
Tsöliaakia on mitmeteguriline pärilik krooniline haigus, mille korral nisu-, rukki-, odra- ja võimalik, et ka kaeravalkude poolt vallandatavad ning tsöliaakia autoantigeeni – koe transglutaminaasi – vastu tekkivad autoimmuunreaktsioonid põhjustavad peensoole limaskesta kahjustuse. Seda autoimmuunset haigust esineb kuni 2%-l rahvastikust. Haigusele iseloomulikuks histoloogiliseks leiuks on peensoole limaskesta hattude atroofia ja krüptide hüperplaasia, millest tulenevalt on tsöliaakia klassikaliseks sümptomiks malabsorptsiooni sündroom.Eesti Arst 2007; 86 (2): 121–132