Roti sääreluu posttraumaatilise reparatsiooni võrdlev elektronmikroskoopiline uurimine kinnise murru, osteotoomia ja perforatsiooni korral - Kouji, Inoue; Hussar, Piret; Sato, Tetsuji; Hussar, Ülo (Eesti Arst, 2007)
Artiklis on tutvustatud tööd, mille eesmärgiks oli uurida elektronmikroskoopiliselt trauma järgset luu paranemist roti sääreluu kinnise murru, osteotoomia ja perforatsiooni esimestel operatsioonijärgsetel nädalatel. Leiti, et kuigi luu paranemise staadiumid on üldjoontes sarnased, sõltub luu reparatsiooni iseloom trauma tüübist (kinnise murru järel indirektne, osteotoomia puhul primaarselt periosteaalne, sekundaarselt endosteaalne ja perforatsiooni järel primaarselt endosteaalne, sekundaarselt periosteaalne ossifikatsioon) ning kahjustuse ulatusest, samuti on treeningul luu reparatsiooni stimuleeriv, immobilisatsioonil aga inhibeeriv mõju. Tulemused andsid olulist informatsiooni rakusiseste muutuste ja intratsellulaarse substantsi sünteesi kohta erinevate traumade korral. Eesti Arst 2007; 86 (1): 1–7