Vajadusravi esomeprasooliga – väljakutse ja võimalus gastroösofageaalse reflukshaigusega patsientidele - Salupere, Riina; Laur, Taimi; Jerzhanova, Ljudmilla; Last, Ilme; Kukk, Maarika; Reinmets, Sirje (Eesti Arst, 2008)
Gastroösofageaalse refl ukshaiguse esinemisel põhjustab gastroösofageaalne refluks patsiendi heaolu häirivaid sümptomeid (kõrvetisi, regurgitatsiooni) ja/või komplikatsioone. Refluksösofagiidita haigeil tugineb diagnoos kõrvetiste esinemisele ning erosioonidepuudumisele söögitorus gastroskoopial. Vajadusravi on patsiendi juhitav pikaaegneravi, kus patsient võtab esomeprasooli kõrvetiste tekkimisel ja jätkab ravimi võtmist, kuni saavutab sümptomite leevendumise. Mitmekeskuselise avatud kliinilise uuringu eesmärgiks oli hinnata vajadusravi kasutamist ning selle efektiivsust ja ohutust refluksösofagiidita haigeil. Patsiendid kasutasid 20 mg esomeprasooli 4 nädalat iga päevning seejärel 12 nädalat vajadusravina. Vajadusravi esomeprasooliga oli hästi talutav, kõrvaltoimeid esines harva ning need olid kerged. Vajadusravi esomeprasooliga on tõhus ja hästi talutav reflukshaiguse sümptomeid leevendav ravi neil patsientidel, kel ei ole refluksösofagiiti.Eesti Arst 2008; 87(12):931−936