TÜ Kliinikumi ühendlaboris isoleeritud anaeroobide spekter ja ravimitundlikkus - Pähkla, Ene-Renate; Sepp, Epp; Truusalu, Kai; Lõivukene, Krista; Saag, Mare; Allik, Merle; Naaber, Paul; Mitt, Piret; Kõljalg, Siiri; Koppel, Taive; Adamson, Vivika; Juhani, Anneli (Eesti Arst, 2008)
2001.–2006. a analüüsiti TÜ Kliinikumi ühendlaboris kliinilistest materjalidest isoleeritud anaeroobide rühmi ja antibiootikumitundlikkust ning võrreldi neid parodontiidi patogeenide sarnaste andmetega. Kliinilistest materjalidest isoleeritud anaeroobsetest parodontiidi patogeenidest olid sagedasemad prevotellad ja fusobakterid. Anaeroobide antibiootikumitundlikkus oli suhteliselt kõrge. Metronidasool toimis hästi gramnegatiivsetesse pulkbakteritesse, kuid grampositiivsed kokid olid resistentsemad. Klindamütsiin ja ampitsilliin/sulbaktaam olid tõhusad kõikide anaeroobirühmade suhtes. Beetalaktamaasi produtseerivate mikroobide osakaal oli 7–54%. Sagedasemad beetalaktamaasi suhtes positiivsed mikroobid olid Porphyromonas spp. ja Prevotella spp. Parodontiidi anaeroobsed patogeenid osutusid kliinilistest isolaatidest antibiootikumitundlikumateks.Eesti Arst 2008; 87(11):834−840